Convents, fàbriques i estampat d’indians (Raval I)

El barri del Raval està situat al costat de ponent de les Rambles de Barcelona, limitat pel Paral·lel i les Rondes de Sant Pau i Sant Antoni, així com pel carrer Pelai.

L’actual configuració del barri està íntimament lligada amb la dominació romana, que va determinar la consolidació i  la nova construcció de tota una xarxa viària que posava fàcilment en contacte el nucli de la ciutat amb els seus voltants i amb les rutes que creuaven el nord de la Península Ibèrica.

El traçat actual d’alguns dels seus carrers, com poden ser Tallers, Hospital, Carme o St. Pau, mostren clarament aquest origen. El progressiu creixement urbanístic de la ciutat emmurallada va obligar ja en el s. XIII a construir un altre circuit de muralles que tenia com a límit l’actual Rambla. Aquest nou anell no va incloure dins dels seus murs la futura zona del Raval, però si que va determinar el seu ús i caràcter, utilitzant el Raval com a espai per instal·lar tots aquells oficis o activitats que dins de la ciutat emmurallada podien ser molests o contraindicats: sanitat, prostitució, treballs sorollosos,…

Per una altra part, comencen a instal·lar-se nombroses ordes religioses necessitades de grans espais per als seus edificis i nuclis de convivència.

De la importància que va tenir en l’època medieval és testimoni el fet que en el s. XIV Barcelona eixampla de nou el seu nucli emmurallat per incloure el Raval. Entre els s. XV i XVII el barri va continuar tenint les mateixes funcions que en l’època medieval, però va incrementar els edificis destinats als serveis ciutadans i sobretot a les institucions religioses: la Casa de la Convalescència, L’Orfenat, Casa de la Caritata, Convent del Bon succés,…

Haurem d’esperar als segles XVII i XIX per notar un canvi important al barri, amb l’obertura de nous carrers com Nou de la Rambla, Marquès de Barberà o el de la Junta de Comerç,…

És llavors quan les famílies burgeses s’instal·len al barri com els Magarola, Gòmina o Muntades, portant amb ells les seves indústries i les fàbriques comencen a ocupar els espais oberts dels quals disposava el barri. Les fàbriques van suposar un altre canvi substancial: el naixement i desenvolupament de l’habitatge obrer, que va suposar una notable transformació del teixit urbà.

  • Estat: CANCEL·LAT
  • Data: 28 de març de 2020
  • Horari: De 10.30 a 12.30 h
  • Preu: 12€
  • Places: 12 persones
  • Idioma: Català/Castellà
  • Lloc de trobada: Font de Canaletas

VOLS PARTICIPAR EN AQUEST ESDEVENIMENT?

Omple aquest breu formulari i nosaltres farem la resta.

    Nom: (OBLIGATORI)

    Correu electrònic: (OBLIGATORI)

    Número de Telèfon: (OBLIGATORI)

    Esdeveniment: (OBLIGATORI)

    Si envies aquest missatge significa que acceptes la nostra política de privacitat.