Història de Barcelona (I)

Us proposem un passeig en diverses etapes (diversos dies) on coneixereu la història de Barcelona caminant entre els diferents monuments i vestigis que l’expliquen. Intentarem seguir un fil cronològic, però no serà del tot possible ja que els monuments, és clar, no es localitzen pas per ordre cronològic.

Barcelona té més de dos mil anys. La seva història és complexa, és la història d’una ciutat que ha sofert però sempre ha estat capaç de sortir endavant. Potser el que més destaca dels dos mils anys de Barcelona és la seva  capacitat per sobreviure, per la qual cosa li ha calgut tenir una mentalitat oberta i orgullosa de si mateixa, d’aquí ha nascut la seva energia.

La primera etapa serà des de l’origen a l’alta edat mitjana. Es a dir des del segle I abans de Jesucrist fins aproximadament l’any 1.100, just quan el nom Catalonia apareix escrit en unes cròniques. Podríem dir que és l’etapa que va des de la seva fundació pels romans a la seva consolidació com a capital d’un país que es diu Catalonia. Passarem de Barkeno a Barcino, a Barcinona i a Barcelona

En aquesta etapa coneixerem els tresors que amagava Barcino i que justificaren construir una de les muralles més sòlides d’una ciutat de l’Imperi romà. Sabrem que al 414 Barcelona ja va ser la capital dels territoris visigòtics. Sabrem quina era la professió de més risc en temps dels visigots. Sabrem com noms de dones són ben visibles des de bon començament a la història de Barcelona, però parlarem del protagonisme especial de dues dones, l’Ermesenda i l’Almodis de la Marca, en la formació de Catalunya, un fet insòlit a l’Edat mitjana. Parlarem d’una història d’amor de pel·lícula -però real- que encara no ha arribat al cinema. Explicarem com es va trobar la tomba de Santa Eulàlia. Sabrem què eren els Usatges i els tractats de Pau i Treva. Parlarem d’aigua i cementiris, de forques i botxins. Explicarem perquè a Catalunya es va imposar el feudalisme més dur d’Europa. I perquè vam ser pioners en donar impuls a una incipient burgesia (protoburgesia).

  • Estat: REALITZAT
  • Data: 2 de setembre del 2017
  • Horari: De 10.00 a 11.30h
  • Preu: 6€
  • Places: 12 persones
  • Idioma: Català/Castellà
  • Lloc de trobada: Plaça de Ramon Berenguer el Gran, prop del metro Jaume I, al  costat de l’estàtua de Ramon Berenguer.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *