Les Rambles, encreuament de camins (I)

Es tracta del primer recorregut per conèixer i reconèixer la història i l’art del passeig barceloní per excel·lència: Les Rambles.

La primera muralla medieval de Barcelona, construïda al segle XIII, recorria La Rambla i continuava aproximadament en el traçat de l’actual carrer Fontanella i la Ronda de Sant Pere per baixar fins al mar per Lluis Companys. Amb la intenció de no limitar les comunicacions entre Barcelona i el seu entorn, es van respectar els camins que tradicionalment sortien de la ciutat i es van col·locar les corresponents portes d’accés. Per idèntics motius, el traçat de la segona Muralla del Raval el voltant del Raval, també va respectar les vies de comunicació. Tot això va donar lloc al fet que els trams d’aquest camí inclosos dins del recinte emmurallat es van convertir en els eixos urbanitzadors fonamentals de la ciutat medieval en expansió. Encara avui, malgrat les transformacions sofertes, és possible reconèixer amb facilitat la seva presència dins del teixit urbà de la ciutat, un exemple clar de continuïtat històrica en el seu desenvolupament urbà.

En aquest recorregut identificarem el Portal de Santa Ana, el de Portaferrisa, el de la Boquería, el de Trentaclaus i el de Drassanes. Ens acostarem al de Santa Madrona que és l’únic que es conserva en l’actualitat.

El fet de ser concebuda com l’eix articulador de la relació entre dues parts de la ciutat ha condicionat històricament el seu desenvolupament urbanístic. Descobrirem el projecte d’un palau real en la Rambla de Santa Mónica, el caràcter suburbà dels segles XIV i XV, la instal·lació de l’anomenat “Estudi General” i altres centres d’ensenyament, la conventualizació de la Rambla, els inicis de la fosa d’artilleria, el primer teatre, el fracàs del primer passeig barceloní que es volia situar en la Ribera i l’intent de convertir les Drassanes en una Ciutadella.

 • Estat: ACTIU
 • Data: 06 de setembre
 • Horari: De 10.30 a 13.00h
 • Preu: 12€
 • Places: 06 persones
 • Idioma: Català/Castellà
 • Lloc de trobada: Font de Canaletas, las Rambles

VOLS PARTICIPAR EN AQUEST ESDEVENIMENT?

Omple aquest breu formulari i nosaltres farem la resta.

  Nom: (OBLIGATORI)

  Correu electrònic: (OBLIGATORI)

  Número de Telèfon: (OBLIGATORI)

  Esdeveniment: (OBLIGATORI)

  Si envies aquest missatge significa que acceptes la nostra política de privacitat.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *